Smakowity, chrupiący, ciepły chleb – niewiele rzeczy jest lepszych na śniadanie.
Składniki na:
1 bochenek
Trudność:Średnia
Czas przyg.: 30minut
Czas gotowania:
30minut
Czas całkowity:
1godz.
Składniki
- Do przygotowanie formy do pieczenia
Wykonanie
- Wymieszaj suche składniki w dużej misce.
- Dodaj wody i ponownie dobrze wymieszaj.
- Przygotuj formę do pieczenia chleba. Zwilż olejem i posyp nasionami słonecznika.
- Przełóż ciasto do formy. Opcjonalnie spryskaj oliwą. Posyp ciasto nasionami słonecznika.
- Wstaw formę do piekarnika. Ustaw temperaturę na ok. 40 stopni C.
- Odczekaj 20 minut aż ciasto urośnie.
- Wyjmij formę z piekarnika i ustaw temperaturę na 200 stopni C.
- Gdy piekarnik się nagrzeje do 200 stopni C wstaw formę z powrotem do piekarnika.
- Piecz przez 30 minut. Po upieczeniu zostaw w otwartym piecu na 5 minut, żeby ciasto lekko ostygło.
Wskazówki
Nasiona słonecznika możesz zastąpić swoimi ulubionymi, jak sezam, siemię lniane lub inne. Letnia woda jest niezbędna, żeby drożdże szybko urosły.
