Bezglutenowy domowy chleb

  • Trudność: Średnia
Składniki na: 1 bochenek
Czas przyg.: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Czas całkowity: 60 minut
Składniki
  • 100 g mąki owsianej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 9 g drożdży błyskawicznych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki letniej wody (375 ml)
  • 30 g ziarna słonecznika
  • Do przygotowanie formy do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 20 g ziarna słonecznika
Wykonanie
  1. Wymieszaj suche składniki w dużej misce.
  2. Dodaj wody i ponownie dobrze wymieszaj.
  3. Przygotuj formę do pieczenia chleba. Zwilż olejem i posyp nasionami słonecznika.
  4. Przełóż ciasto do formy. Opcjonalnie spryskaj oliwą. Posyp ciasto nasionami słonecznika.
  5. Wstaw formę do piekarnika. Ustaw temperaturę na ok. 40 stopni C.
  6. Odczekaj 20 minut aż ciasto urośnie.
  7. Wyjmij formę z piekarnika i ustaw temperaturę na 200 stopni C.
  8. Gdy piekarnik się nagrzeje do 200 stopni C wstaw formę z powrotem do piekarnika.
  9. Piecz przez 30 minut. Po upieczeniu zostaw w otwartym piecu na 5 minut, żeby ciasto lekko ostygło.
Wskazówki

Nasiona słonecznika możesz zastąpić swoimi ulubionymi, jak sezam, siemię lniane lub inne. Letnia woda jest niezbędna, żeby drożdże szybko urosły.