Gofry

Gofry, lekkie, chrupiące, po prostu niesamowite! Jeden z moich ulubionych przepisów. Oczywiście bez glutenu, jajek i nabiału.

Składniki na: 18 gofrów Trudność:Łatwe Czas przyg.: 20minut Czas gotowania: 20minut Czas całkowity: 40minut

Składniki

0/10Składniki

Wykonanie

0/6 Instructions
  • Zmieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce.
  • Dodaj mleko owsiane, olej i połowę wody gazowanej
  • Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut. Ciasto będzie gęstnieć w miarę jak siemię lniane będzie wchłaniało wodę.
  • Ciasto zgęstnieje mniej więcej do konsystencji budyniu. Dodaj resztę wody gazowanej (100 ml), aby je rozrzedzić.
  • Nagrzej gofrownicę. Użyj maksymalnej mocy.
  • Nalewaj ciasta na środek gofrownicy i piecz ok. 3 minuty. Ciasto powinno być wystarczająco płynne, żeby samo rozprowadziło się po całej formie w trakcie pieczenia.

Wskazówki

Zazwyczaj przygotowuję całą porcję suchych produktów, ale używam tylko połowy. Dzięki temu, na drugi dzień, mogę zrobić kolejną porcję gofów jeszcze szybciej. Moja gofrownica ma 1400 W i czas pieczenia to ok. 2,5 (złote gofry) do 3.5 minuty (brązowe). Jeżeli jeszcze nie masz gofrownicy koniecznie kup coś o dużej mocy - 1200 W to minimum. Na kolor gofrów bardzo mocno wpływa ilość mleka owsianego i cukru. Im więcej mleka i cukru tym szybciej gofry robią sie brązowe. Dodatek wody gazowanej powoduje, że gofry są lekkie i chrupiące. Gofrownicę możla posmarować olejem przed pieczeniem, ale nie dla kazdego typu gofrownicy jest to wymagane.

belgian waffles decorated

Dodaj komentarz