Gofry, lekkie, chrupiące, po prostu niesamowite! Jeden z moich ulubionych przepisów. Oczywiście bez glutenu, jajek i nabiału.
Składniki
Wykonanie
- Zmieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce.
- Dodaj mleko owsiane, olej i połowę wody gazowanej
- Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut. Ciasto będzie gęstnieć w miarę jak siemię lniane będzie wchłaniało wodę.
- Ciasto zgęstnieje mniej więcej do konsystencji budyniu. Dodaj resztę wody gazowanej (100 ml), aby je rozrzedzić.
- Nagrzej gofrownicę. Użyj maksymalnej mocy.
- Nalewaj ciasta na środek gofrownicy i piecz ok. 3 minuty. Ciasto powinno być wystarczająco płynne, żeby samo rozprowadziło się po całej formie w trakcie pieczenia.
Wskazówki
Zazwyczaj przygotowuję całą porcję suchych produktów, ale używam tylko połowy. Dzięki temu, na drugi dzień, mogę zrobić kolejną porcję gofów jeszcze szybciej. Moja gofrownica ma 1400 W i czas pieczenia to ok. 2,5 (złote gofry) do 3.5 minuty (brązowe). Jeżeli jeszcze nie masz gofrownicy koniecznie kup coś o dużej mocy - 1200 W to minimum. Na kolor gofrów bardzo mocno wpływa ilość mleka owsianego i cukru. Im więcej mleka i cukru tym szybciej gofry robią sie brązowe. Dodatek wody gazowanej powoduje, że gofry są lekkie i chrupiące. Gofrownicę możla posmarować olejem przed pieczeniem, ale nie dla kazdego typu gofrownicy jest to wymagane.