Wegański mus czekoladowy

  • Trudność: Średnia
Składniki na: 4 porcji
Czas przyg.: 30 minut
Składniki
  • 150 ml aquafaby z białej fasoli lub cieciorki
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
  • 100 ml gęstego mleka kokosowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 30 g orzechów włoskich lub pekane
Wykonanie
  1. Schłodzoną w lodówce aquafabę ubij na sztywną pianę.
  2. Ubijając dodaj małymi porcjami syrop z agawy.
  3. Posiekaną czekoladę umieść z mlekiem kokosowym w gorącej kąpieli wodnej. W tym celu ustaw miskę z czekoladą na garnuszku z gotującą się wodą i mieszaj regularnie.
  4. Masę czekoladową przestudź. Dodawaj małymi porcjami do pianki z aquafaby, ciągle ubijając.
  5. Masę przelej do pucharków bądź miseczek.
  6. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Dłuższe schładzanie poprawia konsystencję musu.
Wskazówki

Na dno miseczek/pucharków możesz włożyć kilka malin lub orzechów. Wyśmienicie smakują w połączeniu z gorzkim czekoladowym musem. Wierzch kremu możesz posypać posiekanymi podprażonymi orzechami.