Tosty francuskie z morelami

  • Trudność: Średnia
Składniki na: 4 tosty
Czas przyg.: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Czas całkowity: 25 minut
Składniki
  • 4 kromki chleba bezglutenowego
  • 1/2 szklanki mleka owsianego (lub innego roślinnego)
  • 5 płaskich łyżek mąki z cieciorki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 6 moreli
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)
  • 1 łyżka płatków migdałowych (do posypania)
Wykonanie
    Szybka marmolada
  1. Morele umyj, pokrój w ósemki lub drobniej
  2. Wymieszaj z syropem z agawy i podsmażaj na wolnym ogniu 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Tosty
  4. Wymieszaj mleko z mąką i solą w płaskiej miseczce
  5. Zamocz kromkę chleba w cieście z obu ston
  6. Smaż 2-3 minuty z kazdej strony na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oliwy
  7. Podawaj na ciepło,z marmoladą morelową i posypane płatkami migdałowymi.
Wskazówki

Płatki migdałowe dodają odrobinę chrupkości.