Pudding z nasion chia z mango

  • Trudność: Łatwe
Składniki na: 4 porcje
Czas przyg.: 20 minut
Składniki
  • 4 łyżki nasion chia (40 g)
  • 250 ml mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
  • 70 g mleka kokosowego z puszki (gęstego)
  • 3 łyżki syropu z agawy (60 g)
  • Mus z mango
  • 1 mango
  • 2 łyżki syropu z agawy
Wykonanie
  1. Podgrzej mleko migdałowe z mlekiem kokosowym i syropem z agawy. Najłatwiej i najszybciej w mikrofali.
  2. Do ciepłego (ale nie gorącego) mleka dodaj nasiona chii i dobrze wymieszaj.
  3. Wstaw mieszaninę do lodówki na conajmniej 3-4 godziny a najlepiej na całą noc.
  4. Mango obierz i usuń pestkę. Miąższ zblenduj razem z dwiema łyżkami syropu z agawy.
  5. Do pucharka na spód nałóż pudding z nasion chii, a następnie warstwę musu z mango.
Wskazówki

Superfoods, czyli super żywność. Nasiona chia, inaczej szałwii hiszpańskiej są bogatym źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów. Zawierają witaminę E oraz witaminy z grupy B. W 100 g ziaren chia znajdziemy 20 g białka i ponad 32 g błonnika. Właśnie dzięki tak bogatemu składowi i wysokiej zawartości składiników prozdrowotnych chia została zaliczona do kategorii "superfoods". Miseczka puddingu chia wzbogaci nasze śniadanie o żelazo, wapń, magnez, cynk, fosfor oraz niezbędne witaminy. Chia to samo zdrowie - to "superfood"!