Pudding z nasion chia z mango

Ratings:
Składniki na: 4 porcje Trudność:Łatwe Czas przyg.: 20minut

Składniki

0/6Składniki
  • Mus z mango

Wykonanie

0/5 Instructions
  • Podgrzej mleko migdałowe z mlekiem kokosowym i syropem z agawy. Najłatwiej i najszybciej w mikrofali.
  • Do ciepłego (ale nie gorącego) mleka dodaj nasiona chii i dobrze wymieszaj.
  • Wstaw mieszaninę do lodówki na conajmniej 3-4 godziny a najlepiej na całą noc.
  • Mango obierz i usuń pestkę. Miąższ zblenduj razem z dwiema łyżkami syropu z agawy.
  • Do pucharka na spód nałóż pudding z nasion chii, a następnie warstwę musu z mango.

Wskazówki

Superfoods, czyli super żywność. Nasiona chia, inaczej szałwii hiszpańskiej są bogatym źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów. Zawierają witaminę E oraz witaminy z grupy B. W 100 g ziaren chia znajdziemy 20 g białka i ponad 32 g błonnika. Właśnie dzięki tak bogatemu składowi i wysokiej zawartości składiników prozdrowotnych chia została zaliczona do kategorii "superfoods". Miseczka puddingu chia wzbogaci nasze śniadanie o żelazo, wapń, magnez, cynk, fosfor oraz niezbędne witaminy. Chia to samo zdrowie - to "superfood"!

Dodaj komentarz