Pesto szpinakowe
Składniki na:
1
porcja
Czas przyg.:
15
minut
Czas całkowity:
15
minut
Składniki
-
100
g
świeżego szpinaku
-
2
ząbki
czosnku
-
70
g
orzechów nerkowca
(pół szklanki)
-
1
limonka
(na sok)
-
4
łyżki
oliwy z oliwek
(40 g)
-
1/2 łyzeczki
soli
-
1/2 łyżeczki
papryki chilli
Wykonanie
-
Orzechy nerkowca posiekać i podprażyć na patelni, do zrumienienia.
-
Zblendowac razem: świeży szpinak, uprażone orzechy, czosnek, olej i sok z limonki. Masę blendowac wg własnego upodobania - ja lubę wyczuwalne kawałeczki orzechów.
-
Doprawić solą i papryką chilli. Dobrze wymieszać.
-
Pesto nadaje się do podania od razu po przygotowaniu, ale nabiera lepszej konsystencji i aromatu po odczekaniu przez około 2 godziny, aż smaki się wzajemnie przenikną.