Pesto szpinakowe

  • Trudność: Łatwe
Składniki na: 1 porcja
Czas przyg.: 15 minut
Czas całkowity: 15 minut
Składniki
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g orzechów nerkowca (pół szklanki)
  • 1 limonka (na sok)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (40 g)
  • 1/2 łyzeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki chilli
Wykonanie
  1. Orzechy nerkowca posiekać i podprażyć na patelni, do zrumienienia.
  2. Zblendowac razem: świeży szpinak, uprażone orzechy, czosnek, olej i sok z limonki. Masę blendowac wg własnego upodobania - ja lubę wyczuwalne kawałeczki orzechów.
  3. Doprawić solą i papryką chilli. Dobrze wymieszać.
  4. Pesto nadaje się do podania od razu po przygotowaniu, ale nabiera lepszej konsystencji i aromatu po odczekaniu przez około 2 godziny, aż smaki się wzajemnie przenikną.