Pełnoziarniste bezglutenowe krakersy
Składniki na:
150
krakersów
Czas przyg.:
15
minut
Czas gotowania:
20
minut
Czas całkowity:
35
minut
Składniki
-
70
g
nasion słonecznika
-
70
g
płatków owsianych
-
50
g
mąki ryżowej
-
50
g
mąki gryczanej
-
50
g
oleju kokosowego
-
50
g
siemienia lnianego
-
50
g
sezamu
-
50
g
płatków migdałowych
-
50
g
masła orzechowego
-
25
g
nasion chia
-
25
g
maku
-
25
g
mielonego siemienia lnianego
-
20
g
ekspandowanej komosy ryżowej
-
1
łyżeczka
soli
-
220
ml
wody
Wykonanie
-
W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, wszystkie ziarna i sól)
-
Dodaj wodę, olej i masło orzechowe i ponownie dobrze wymieszaj.
-
Zostaw ciasto na 10 minut, żeby skłądniki dobrze się połączyły.
Wersje smakowe - pikantna, z suszonymi pomidorami i orzechowa
-
Podziel ciasto na 3 części.
-
Do jednej dodaj łyżeczkę czarnuszki i posiekane 4 suszone pomidory.
-
Do drugiej części dodaj łyżeczkę mielonej papryki chilli i łyżeczkę słodkiej papryki.
-
Do trzeciej części dodaj posiekane orzechy pekane (lub włoskie).
-
Wszystkie 3 rodzaje ciasta osobno dokładnie wymieszaj.
-
Ciasto rozłóż cienką (ok. 3 mm) warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój szpatułką na kwadraty ok. 4 cm x 4 cm
-
Piecz przez 20 minut w 190 stopniach C.