Pełnoziarniste bezglutenowe krakersy

  • Trudność: Średnia
Składniki na: 150 krakersów
Czas przyg.: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Czas całkowity: 35 minut
Składniki
  • 70 g nasion słonecznika
  • 70 g płatków owsianych
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 50 g oleju kokosowego
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g sezamu
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g masła orzechowego
  • 25 g nasion chia
  • 25 g maku
  • 25 g mielonego siemienia lnianego
  • 20 g ekspandowanej komosy ryżowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 220 ml wody
Wykonanie
  1. W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, wszystkie ziarna i sól)
  2. Dodaj wodę, olej i masło orzechowe i ponownie dobrze wymieszaj.
  3. Zostaw ciasto na 10 minut, żeby skłądniki dobrze się połączyły.
  4. Wersje smakowe - pikantna, z suszonymi pomidorami i orzechowa
  5. Podziel ciasto na 3 części.
  6. Do jednej dodaj łyżeczkę czarnuszki i posiekane 4 suszone pomidory.
  7. Do drugiej części dodaj łyżeczkę mielonej papryki chilli i łyżeczkę słodkiej papryki.
  8. Do trzeciej części dodaj posiekane orzechy pekane (lub włoskie).
  9. Wszystkie 3 rodzaje ciasta osobno dokładnie wymieszaj.
  10. Ciasto rozłóż cienką (ok. 3 mm) warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój szpatułką na kwadraty ok. 4 cm x 4 cm
  11. Piecz przez 20 minut w 190 stopniach C.