Makaron z truskawkami

  • Trudność: Łatwe
Składniki na: 4 porcje
Czas przyg.: 20 minut
Składniki
  • 250 g wegańskiego makaronu bezglutenowego
  • 150 g liści szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 g orzechów pekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)
  • 300 g truskawek
Wykonanie
  1. Makaron ugotuj, odcedź i przelej zimną wodą
  2. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć posiekany czosnek
  3. Dołóż liście szpinaku i smaż aż zmiękną.
  4. Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki.
  5. Zdejmij patelnie ze szpinakiem z ognia, dołóż truskawki, orzechy i delikatnie wymieszaj.
Wskazówki

  • Orzechy będą smakowały lepiej jak je wcześniej uprażysz
  • Sałatka smakuje wyśmienicie z sosem truskawkowym z chilli
  • Możesz użyć makaronu kukurydzianego, ryżowego lub fasolowego, jednak najlepiej smakuje kukurydziany