Gofry

  • Trudność: Łatwe
Składniki na: 18 gofrów
Czas przyg.: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut
Czas całkowity: 40 minut
Składniki
  • 3 szklanki mąki ryzowej (430 g)
  • 1/2 szklanek mąki ziemniaczanej (80 g)
  • 1/2 szklanek mąki z tapioki (80 g)
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (duże łyżki, 30 g)
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
  • 2 szklanki mleka owsianego (500 ml)
  • 4 łyżki oleju (40 ml)
  • 3/4 szklanki wody gazowanej (200 ml)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Wykonanie
  1. Zmieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce.
  2. Dodaj mleko owsiane, olej i połowę wody gazowanej
  3. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut. Ciasto będzie gęstnieć w miarę jak siemię lniane będzie wchłaniało wodę.
  4. Ciasto zgęstnieje mniej więcej do konsystencji budyniu. Dodaj resztę wody gazowanej (100 ml), aby je rozrzedzić.
  5. Nagrzej gofrownicę. Użyj maksymalnej mocy.
  6. Nalewaj ciasta na środek gofrownicy i piecz ok. 3 minuty. Ciasto powinno być wystarczająco płynne, żeby samo rozprowadziło się po całej formie w trakcie pieczenia.
Wskazówki

Zazwyczaj przygotowuję całą porcję suchych produktów, ale używam tylko połowy. Dzięki temu, na drugi dzień, mogę zrobić kolejną porcję gofów jeszcze szybciej. Moja gofrownica ma 1400 W i czas pieczenia to ok. 2,5 (złote gofry) do 3.5 minuty (brązowe). Jeżeli jeszcze nie masz gofrownicy koniecznie kup coś o dużej mocy - 1200 W to minimum. Na kolor gofrów bardzo mocno wpływa ilość mleka owsianego i cukru. Im więcej mleka i cukru tym szybciej gofry robią sie brązowe. Dodatek wody gazowanej powoduje, że gofry są lekkie i chrupiące. Gofrownicę możla posmarować olejem przed pieczeniem, ale nie dla kazdego typu gofrownicy jest to wymagane.