Chleb bananowy

  • Trudność: Łatwe
Składniki na: 1 bochenek
Czas przyg.: 15 minut
Czas gotowania: 50 minut
Czas całkowity: 65 minut
Składniki
  • 4 dojrzałe banany
  • 50 ml syropu z daktyli
  • 80 g mąki owsianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki sody do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g oleju kokosowy
  • 1/4 limonki lub cytryny (na sok)
  • 50 g orzechów
Wykonanie
  1. Wymieszaj suche składniki w dużej misce.
  2. Zmiksuj banany, olej kokosowy i sok z ćwiartki limonki.
  3. Dodaj zmiksowane banany do miski
  4. Posiekaj orzechy i również dodaj do miski.
  5. Dobrze wymieszaj całą masę.
  6. Foremką do pieczenia chleba spryskaj oejem
  7. Przenieś ciasto do foremki.
  8. Piecz przez 50 minut w 170 stopnich C w uprzednio nagrzanym piekarniku.
  9. Po upieczeniu zostaw w otwartym piecu na 5 minut, żeby ciasto lekko ostygło.
Wskazówki

Możesz użyć jakichkolwiek orzechów i suszonych jagód które lubisz. Moja najsmaczniejsza kombinacja to orzechy nerkowca i żurawina.