Składniki na:
10 kotlecików
Trudność:Średnia
Czas przyg.: 20minut
Czas gotowania:
40minut
Czas całkowity:
1godz.
Składniki
Wykonanie
- Fasolę odsącz i zblenduj na masę (niezbyt dokładnie).
- Dodaj ugotowaną kasze jaglaną.
- Cebuję posiekaj, podsmaż z czosnkiem i dodaj do masy.
- Pół pęczka kolendry posiekaj i wymieszaj z masą.
- Dodaj pestki słonecznika, posiekane chilli, paprykę słodką i pikantną.
- Wymieszaj na jednolitą masę, uformuj kotleciki.
- Kotleciki obtocz w kaszce kukurydzianej.
- Układaj na blasze wyłożonej papierem posmarowanym oliwą.
- Opcjonalnie posmaruj kotleciki oliwą od góry.
- Piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach, aż osiągną jasno złoty kolor.
Wskazówki
Zamiast kolendry można użyć pietruszki lub koperku. Jeżeli nie masz kaszki kukurydzianej możesz użyć mąki owsianej lub zmielonych płatów owianych do obtoczenia burgerów. Jeżeli nie lubisz ostrych potraw paprykę chilli możesz zastąpić słodką.