Sałatka z batatów i szpinaku

Bardzo kolorowa, pełna smaku sałatka. Lekkie danie główne, albo sycący dodatek

Składniki na: 500 g (2-4 porcje) Trudność:Łatwe Czas przyg.: 15minut Czas gotowania: 20minut Czas całkowity: 35minut

Składniki

0/4Składniki

Wykonanie

0/6 Instructions
  • Bataty obierz, pokrój w kostkę ok. 1.5 cm
  • W nagrzanym do 200 st. C piekarniku piecz pokrojone bataty skropione oliwą przez około 20 minut
  • Pomidorki umyj, potnij na połówki i piecz w piekarniku (180-200 stopni C) lub na grillu elektrycznym przez 10 minut. Najprościej jest je włożyć do piekarnika obok batatów na ostatnie 10 minut..
  • Paprykę pokrój w słupki ok. 3-4 cm
  • Umyte liście szpinaku, pomidorki, bataty i paprykę wymieszaj delikatnie w dużej misce.
  • Podawaj z dip-sosem z tahini i kaparów lub dip-sosem czosnkowym z awokado.

Wskazówki

Delikatnie opieczone pomidorki są słodsze i mają wyrazisty smak.

sałatka z batatów i szpinaku

Dodaj komentarz