Śniadanie pełne mocy? A może deser który dodaje skrzydeł? Pudding z nasion chia to odpowiedż na oba pytania!
Składniki na:
4 porcje
Trudność:Łatwe
Czas przyg.: 20minut
Składniki
- Mus z mango
Wykonanie
- Podgrzej mleko migdałowe z mlekiem kokosowym i syropem z agawy. Najłatwiej i najszybciej w mikrofali.
- Do ciepłego (ale nie gorącego) mleka dodaj nasiona chii i dobrze wymieszaj.
- Wstaw mieszaninę do lodówki na conajmniej 3-4 godziny a najlepiej na całą noc.
- Mango obierz i usuń pestkę. Miąższ zblenduj razem z dwiema łyżkami syropu z agawy.
- Do pucharka na spód nałóż pudding z nasion chii, a następnie warstwę musu z mango.
Wskazówki
Superfoods, czyli super żywność. Nasiona chia, inaczej szałwii hiszpańskiej są bogatym źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów. Zawierają witaminę E oraz witaminy z grupy B. W 100 g ziaren chia znajdziemy 20 g białka i ponad 32 g błonnika. Właśnie dzięki tak bogatemu składowi i wysokiej zawartości składiników prozdrowotnych chia została zaliczona do kategorii "superfoods". Miseczka puddingu chia wzbogaci nasze śniadanie o żelazo, wapń, magnez, cynk, fosfor oraz niezbędne witaminy. Chia to samo zdrowie - to "superfood"!
