Smakowita alternatywa dla klasycznego sernika.
Składniki na:
1 tortownicę (20 cm średnicy)
Trudność:Średnia
Czas przyg.: 1godz.
Składniki
-
Spód bezsernika
- Masa bezsernika
- Karmel daktylowy
- Posypka
Wykonanie
-
Spód
- Zalej pół szklanki suszonych daktyli gorącą wodą. Osobno zalej też pół szklanki orzechów nerkowca - przydadzą się póżniej, na masę bezsernika.
- Zmiel dokładnie suche płatki owsiane.
- Zblenduj na masę zmielone płatki owsiane, odsączone daktyle, wiórki kokosowe, olej kokosowy i kakao. Masa nie musi być drobno zmielona.
- Wyłóż na blachę i wstaw do lodówki. Masa
- Pół szklanki kaszy jaglanej ugotuj w półtora szklanki wody, pod przykryciem. 20 minut na wolnym ogniu.
- Odstaw kaszę na 10 minut, żeby dobrze zmiękła. Musi być bardzo miękka, prawie rozgotowana.
- Pół szklanki orzechów nerkowca (namoczonych wcześniej) zblenduj na gładką masę. Orzechy łatwiej się blenduje po dołożeniu łyżki ugotowanej kaszy jaglanej.
- Wymieszaj masę z orzechów nerkowca z kaszą jaglaną, dodaj 50 ml syropu z agawy i soku z 3/4 limonki. Zblenduj na bardzo gładką masę. W zależności od typu blendera może to trwać nawet kilkanaście minut. Robot kuchenny jest do tego bardzo przydatny.
- Masę wystudź, a następnie wylej na blachę tortową z przygotowanym wcześniej spodem.
- Wstaw na noc lub minimum na 3 godziny do lodówki. Karmel daktylowy
- Namocz szklankę daktyli w gorącej wodzie (10 minut).
- Zblenduj dokładnie odsączone daktyle, 3 łyżki masła orzechowego i szczyptę soli. Jeżeli polewa jest zbyt gesta dodaj odrobinę wody. Polewa powinna mieć konsystencję gęstego karmelu.
- Polewę nałóż na bezsernik. Posypka
- Posiekaj orzeszki ziemne i posyp bezsernik delikatnie przyciskając, żeby przykleiły się do karmelu.
Wskazówki
- Zamiast wody do gotowania kaszy jaglanej na masa bezsernika można użyć mleko owsiane lub migdałowe.
- Orzeszki ziemne na wierzch bezsernika możesz użyć gotowe prażone solone orzeszki lub surowe ze sklepu ze zdrową żywnością, wtedy należy jes posiekać i uprażyć na patelni.