Bezsernik

Smakowita alternatywa dla klasycznego sernika.

Składniki na: 1 tortownicę (20 cm średnicy) Trudność:Średnia Czas przyg.: 1godz.

Składniki

0/13Składniki
    Spód bezsernika
  • Masa bezsernika
  • Karmel daktylowy
  • Posypka

Wykonanie

0/14 Instructions
    Spód
  • Zalej pół szklanki suszonych daktyli gorącą wodą. Osobno zalej też pół szklanki orzechów nerkowca - przydadzą się póżniej, na masę bezsernika.
  • Zmiel dokładnie suche płatki owsiane.
  • Zblenduj na masę zmielone płatki owsiane, odsączone daktyle, wiórki kokosowe, olej kokosowy i kakao. Masa nie musi być drobno zmielona.
  • Wyłóż na blachę i wstaw do lodówki.
  • Masa
  • Pół szklanki kaszy jaglanej ugotuj w półtora szklanki wody, pod przykryciem. 20 minut na wolnym ogniu.
  • Odstaw kaszę na 10 minut, żeby dobrze zmiękła. Musi być bardzo miękka, prawie rozgotowana.
  • Pół szklanki orzechów nerkowca (namoczonych wcześniej) zblenduj na gładką masę. Orzechy łatwiej się blenduje po dołożeniu łyżki ugotowanej kaszy jaglanej.
  • Wymieszaj masę z orzechów nerkowca z kaszą jaglaną, dodaj 50 ml syropu z agawy i soku z 3/4 limonki. Zblenduj na bardzo gładką masę. W zależności od typu blendera może to trwać nawet kilkanaście minut. Robot kuchenny jest do tego bardzo przydatny.
  • Masę wystudź, a następnie wylej na blachę tortową z przygotowanym wcześniej spodem.
  • Wstaw na noc lub minimum na 3 godziny do lodówki.
  • Karmel daktylowy
  • Namocz szklankę daktyli w gorącej wodzie (10 minut).
  • Zblenduj dokładnie odsączone daktyle, 3 łyżki masła orzechowego i szczyptę soli. Jeżeli polewa jest zbyt gesta dodaj odrobinę wody. Polewa powinna mieć konsystencję gęstego karmelu.
  • Polewę nałóż na bezsernik.
  • Posypka
  • Posiekaj orzeszki ziemne i posyp bezsernik delikatnie przyciskając, żeby przykleiły się do karmelu.

Wskazówki

  • Zamiast wody do gotowania kaszy jaglanej na masa bezsernika można użyć mleko owsiane lub migdałowe.
  • Orzeszki ziemne na wierzch bezsernika możesz użyć gotowe prażone solone orzeszki lub surowe ze sklepu ze zdrową żywnością, wtedy należy jes posiekać i uprażyć na patelni.

Dodaj komentarz