Bardzo kolorowa, pełna smaku sałatka. Lekkie danie główne, albo sycący dodatek
Składniki na:
500 g (2-4 porcje)
Trudność:Łatwe
Czas przyg.: 15minut
Czas gotowania:
20minut
Czas całkowity:
35minut
Składniki
Wykonanie
- Bataty obierz, pokrój w kostkę ok. 1.5 cm
- W nagrzanym do 200 st. C piekarniku piecz pokrojone bataty skropione oliwą przez około 20 minut
- Pomidorki umyj, potnij na połówki i piecz w piekarniku (180-200 stopni C) lub na grillu elektrycznym przez 10 minut. Najprościej jest je włożyć do piekarnika obok batatów na ostatnie 10 minut..
- Paprykę pokrój w słupki ok. 3-4 cm
- Umyte liście szpinaku, pomidorki, bataty i paprykę wymieszaj delikatnie w dużej misce.
- Podawaj z dip-sosem z tahini i kaparów lub dip-sosem czosnkowym z awokado.
Wskazówki
Delikatnie opieczone pomidorki są słodsze i mają wyrazisty smak.
